Diverse - 4G net

4G er fjerde generation af en netværksteknologi. Det dækker over den teknologi, du bruger når du er på nettet. Generationen før 4G hedder 3G og bruges stadig mange steder i Danmark. Før 3G var der 2G, men det er nærmest ikke til at opspore nogle steder i landet længere. Du kommer i øvrigt heller ikke ret langt med en hastighed, der er lavere end 3G.

4G har flere navne; 4G, 4G LTE og LTE. LTE er en forkortelse af Long Term Evolution. Der har været diskussioner om hvorvidt 4G og LTE er det samme, og det er derfor ikke alle, der mener det. Når mobiludbydere omtaler LTE, dækker det over 4G, så det tillader vi os også at kaldet det.

Siden 4G kom frem er teknologien udviklet - ligesom med alle andre generationer. Da den først kom ud var hastigheden omkring 100Mbit/s i download og 50Mbit/s i upload, efterfølgende er den steget til 150Mbit/s.

En nyere udgave af 4G kaldes 4G+, 4G LTE+ eller LTE Advanced. Kort sagt handler det om, at opnå højere downloadhastigheder blandt andet ved at kombinere flere frekvensbånd. Hastighederne kommer og op ramme 300, 450Mbit/s eller endnu højere. Man har givet teknologien navnet LTE Advanced eller LTE-A for at tydeliggøre at det er en videreudvikling af LTE. LTE-A fungerer i princippet som byggeklodser. Teleselskaberne kan sammensætte en række forskellige funktioner, og samtidig fravælge andre. Det betyder, at der kan være forskel på, hvilke funktioner og muligheder de forskellige mobilselskaber har eller vælger. Med LTE-A sammensættes der altså forskellige teknologier, det kan blandt andet være flere antenner (MIMO) eller flere frekvensbånd (Carrier aggregation) og formålet er at opnå højere hastighed.