International rooming

International roaming

Helt kort sagt er international roaming når man bruger sit nationale mobilabonnement eller bredbåndsabonnement i udlandet.

De fleste mobilabonnementer har det, der kaldes udlandstelefoni. Den sikrer at du kan bruge dit mobilabonnement i udlandet, hvis du skal på ferie, forretningsrejse eller har andre gøremål i udlandet.

Indtil for få år siden har det været dyrt at benytte sit abonnement i udlandet. Grunden hertil har ganske simpelt været mangel på efterspørgsel, men siden 2007 er priserne gradvist blevet sænket. Det skyldes at EU har indført prislofter på international roaming i EU, hvilket vil sige at der nu er grænser for hvad teleselskaberne kan tage for taleopkald, sms, mms og datatjenester. Herudover er priserne for mobilselskabernes anvendelse af hinandens net til opkald, sms, mms og data faldet idet der også er indsat loft herpå. På sigt vil roamingspriserne helt afskaffes, ifølge en forordning om international roaming der trådte i kraft i 2015. Det vil ske løbende, og der er allerede sket ændringer. I april 2016 faldt priserne for tale, sms, mms og benyttelse af data i EU-lande. I midten af 2017 vil roamingafgifterne helt blive afskaffet. Det betyder at vi som forbrugere principielt kan ringe, sende beskeder og bruge data i EU-lande til samme priser, som til det land, vi har vores abonnement i.

Detailroamingtillægget, er det tillæg, som mobilselskaberne kan opkræve kunderne, udover den nationale detailpris og afskaffelsen af dette afhænger yderligere af, at EU sænker de lofter som er fastsat i forbindelse med roaming. Det betyder, at vi som forbrugere i løbet af 2017 kan benytte pakker med data og tale i EU-lande uden ekstra udgifter. Såfremt vi har mobilpakker med data og tale inkluderet, og at der er tale om et såkaldt ”rimeligt forbrug”, hvilket vil sige at man ikke permanent opholder sig i udlandet. Hvis forbruget overstiges eller grænsen for rimeligt forbrug overstiges, kan mobilselskaberne tage et beløb for det.