JPEG

JPEG

JPEG står for Joint Photographic Experts Group og er den hyppigst brugte måde at komprimere billeder på. Helt konkret er det en organisation, som foreslår standarder for digital repræsentation af billeder, og dermed ikke en type datafil, som man ellers kunne forestille sig.

En af årsagerne til, at JPEG er en af de mest anvendte metoder til at komprimere billeder på er, at der går meget lidt information tabt i komprimeringen. Selve metoden er en såkaldt ikke-tabsfri komprimeringsmetode, hvilket betyder at der går informationer tabt, når et billede komprimeres med JPEG-metoden. Den mængde der går tabt er imidlertid så lav, at det er den foretrukne metode.

At informationer går tabt i komprimeringen kan ses ved at dele af billedet er sløret eller at en ansigtsform ikke ser helt ud som på det originale billede. Det vi altså sige, at et ukomprimeret billede kan indeholde mange flere informationer end et billede som er komprimereret ved JPEG-metoden. Langt de fleste kameraer bruger dog JPEG, fordi det komprimerer billedets data således det ikke fylder så meget. Nyere eller mere professionelle kameraer kan gemme filerne ukomprimeret, som også kaldes RAW-format, eller lader dig komprimere filer til andre formater. Af andre formater kan eksempelvis nævnes GIF, som du måske kender fra animationer på sociale medier, eller BMP, som er fornuftigt at vælge til billeder, som er meget farverige.

På mange kameraer kan man i øvrigt selv indstille hvor kraftigt billedet skal komprimeres. Vælges den bedste kvalitet, vil billedet næsten ikke miste data og derfor være mere lig virkeligheden, fremfor hvis man vælger en ringere kvalitet. Til gengæld fylder billedet meget lidt, hvis det komprimeres. Ved høj JPEG-komprimering, mister billedet altså kvalitet, men fylder meget lidt. Filendelsen på JPEG hedder .jpg eller .jpeg og er således det, du skal vælge hvis du vil komprimere dine billeder med JPEG-metoden.