Operativsystem

Et operativsystem kaldes også et styresystem. Det er den centrale software i en enhed, eksempelvis en computer eller en telefon. Operativsystemet kører konstant mens enheden er tændt, og styrer eller tildeler forskellige ressourcer. Det vil sige, at operativsystemet er den software, som tildeler enhedens forskellige funktioner og dermed sørger for, at de anvendte programmer skiftes til at køre på processoren. Operativsystemet sikrer også, at dele lageret mellem enhedens programmer. Det vil sige, at dele af aktive programmer og data, som er i brug befinder sig på et lager, og programmer og data, som ikke aktivt er i brug, bliver anbragt på et baggrundslager. Operativsystemet administrerer altså enhedens filer ved at opdele dem i kategorier efter filnavne, og lagre dem forskellige steder på enheden.

Operativsystemet kaldes også OS og kommer af det engelske Operative System og er kort sagt det, der gør det muligt at bruge sin enhed og få den til at handle, som man ønsker.

I starten var et styresystem bare en sort skærmflade med hvid tekst. Her kunne man indskrive de opgaver, man ville have enheden til at udføre, og alt foregik manuelt. I dag er der heldigvis sket en stor udvikling, og der er nu grafiske brugerflader, som gør det nemmere at arbejde med og mere logisk. Operativsystemet kan siges at være det, der forbinder hardware, brugerprogrammer og brugeren.

Eksempler på operativsystemer er Android, Linux og iOS. Alle operativsystemer skal løbende opdateres for at gøre brugervenligheden endnu bedre. Opdaterer man ikke sin enhed, kan det resultere i at programmer ikke vil køre og at sikkerheden forringes.