Smartphone

En smartphone er direkte dansk oversat en smarttelefon. Det er en intelligent telefon, som fungerer via et operativsystem. Smartphones giver altså mulighed for, at benytte computerprogrammer på en telefon. Du kan blandt andet hente applikationer, gå på internettet, sende og læse mails, tage billeder og meget mere.

De fleste har i dag en smartphone, netop fordi den giver mange flere muligheder end alternativet. Det er operativsystemet, som giver telefonen en computers funktioner.

Der findes flere forskellige operativsystemer, og du kan ikke bare vælge frit mellem dem. De hører så at sige med til din smartphone. De mest kendte og mest brugte operativsystemer er iOS og Android. Bruger du iPhone, vil du således have iOS som operativsystem. Bruger du derimod Samsung eller LG eksempelvis, vil du have Android som operativsystem.

Mange nyere smartphones kan multitaske, hvilket vil sige, at de kan køre flere apps (programmer og tjenester) samtidigt. Du kan eksempelvis både tale i telefon, se en video og have spil åbne på samme tid.

Med smartphones kan du altså hente forskelige apps ned, og du kan tage billeder, redigere billeder, bruge kalender, spille spil, skrive noter ind i forskellige programmer, se film, afspille musik og meget mere. Kort sagt: det samme som på en computer. Har du en computer med samme operativsystem som din telefon, kan du forbinde de to enheder og fortsætte et arbejde, som er påbegyndt på din telefon, på computeren. En smartphone uden internetadgang kan som udgangspunkt ikke bruges til ret meget. Dog er der mange tjenester, som kan hentes ned og bruges offline også. Et eksempel herpå er afspilning af musik.