5G er det nyeste skud på stammen af af mobilnet. Det er dog endnu ikke helt færdigudviklet, men teknologien er helt klar. Det lynhurtige 5G mobilnet er hurtugere end det 4G/LTE vi kender i dag. 5G-mobilnettet kan hente spillefilm på kun få sekunder, og skal kunne styre de selvkørende biler. Det er starten og en nødvendighed for at få 'tingenes internet' i gang. Hvor der i dag er omkring 15 milliarder dimser og dingenoter rundt om i verden til, at forbinde nettet med ting. Der vil i følge den svenske mobilgigant Ericsson i 2020 være op imod 26 milliarder dimser, der skal hjælpe med at føre 'tingenes internet' ud i livet.
Bliver Danmark og Skandinavien testland for det nye super hurtige internet, vil det bringe os tilbage i førepositionen. Derfor skal Folketinget hurtigst muligt frigive de frekvenser der skal til, så Danmark kan blive testland.
Netop derfor presser Dansk Industri på. Dansk Industri har derfor arrangeret et møde i mindten af Oktober med henblik på 5G-telefonien for, at få sat udviklingen i gang i Danmark. Til mødet vil et tæt sammenrand af både politikere, teknologifolk, industrifolk, branchefolk og regulatorere, diskutere Danmarks fremtid, og muligheden for at få 5G-mobilnettet til Danmark inden 2020.
Inden 2020 har både Nokia, Ericcson og de andre store producenter af mobilteknologi fastsat at 5G-mobilnettet skal være en realitet. Det er dog endnu ikke besluttet hvad 5G i alle detaljer er. Derfor skal der først sikres enighed for en fælles verdensplan om hvad teknologien skal kunne rumme. Standarterne for 5G-mobilnettet skal gerne være på plads i 2016, og 2019 skal det fastlægges hvilke globale radiofrekvenser 5G-udstyret kan arbejde på. På denne måde skal det sikres at 5G nettet bliver ens over hele verden. Endeligt skal dette afgøres for, at mobilnettet kan blive rullet ud på verdensplan i 2020. Nokia satser på deres første fuldt udviklede udrulning af 5G-mobilnettet under europamesterskaberne i fodboldt i 2020.
Danmark vil med i toppen
For Skandinavien og ikke mindst Danmark, er den nye teknologi endnu en chance for, at komme tilbage i front på den internationale mobiludvikling.
Adam Lebech, direktør for Dansk Industris brancheorganisation indenfor IT og tele, ITEK, fortæller således til Berlingske.dk om muligheden af en tilbageplacering i toppen, "Vi var de førende på 2G/GSM-telefonien. Vi var med på 3G, men i Europa er vi faldet bagud på 4G sammenlignet med Nordamerika og Asien. Derfor skal Danmark, Skandinavien og dermed Euroma genvinde føreskabet på det teknologiske område. Her er 5G-mobilnettet en central del. Skandinavien har flere af de førende virksomheder på området, blandt andet Ericsson og Nokia. Det vil være ærgeligt hvis vi bliver i bagtroppen, men det kræver at Danmark og Skandinavien politisk vil det. Det skal højt på dagsordenen, hvis vi vil være førende, så de nødvendige frekvenser kan frigøres i Danmark. På den måde kan Danmark blive testland," forklare han.
Han forklare ligeledes, at grunden til at Europa har været førende på de andre mobilteknologier skyldes, at der var enighed om mobilstandarderne. Derfor er det vigtigste skridt hvis Danmark vil med i toppen, at der hurtigt bliver enighed både Skandinavisk og europærisk.
Adam Lebech forudser ligeledes et højt væksteventyr for de danske virksomheder hvis Danmark ikke sakker bagud på dette punkt. Det kan derfor få store fordele for de danske virksomheder, hvis Danmark i helhed er med på den nyeste teknologi. Det vil angiveligt fremme innovationen og ikke mindst produktionen, da maskiner mv. kan kobles sammen hurtigere end nogen sinde før.
EU forudser blandt andet, at Tingenes Internet vil medføre et nyt marked, på op imod en billion euro.
EU og Kina indgik i slutningen af september en 5G-samarbejdsaftale efter samme model, som EU tidligere har indgået med Japan og Sydkorea.
Sikkerhed bliver en udfordring
Er sikkerheden ikke i top når Tingenes Internet bliver rullet ud, kan leverandørerne og producenterne risikere store bøder, når EU forventligt i 2016 endelig får vedtaget nye, men også endnu strænkere regler for databeskyttelse.
Derfor er sikkerhedsudfordringen en betydelig faktorer der skal løses, inden så meget udstyr der ikke før er designet til at få internetforbindelse, og på den måde har kæmpe potentiale til hacking og derefter fjernstyres.
Alt det nyeste udstyr skal derfor kunne opdateres med sikkerhedsrettelser, som det kendes fra mobiltelefoner, styresystemer og PCer i dag.