Apple Pays udvikling stiger og er allerede i brug i USA, men kommer snart til Danmark. Dette er noget de danske banker allerede nu forbereder sig på, skriver Computerworld.dk
Apple Pay er Apples svar på tjenester som MobilePay og Swipp, som vi i dag kender som Danske Bank og Nordeas mobile betalingstjenester. MobilePay blev lanceret i 2013 og fungerede dengang kun som person-til-person-overførsler. I dag kan MobilePay bruges i flere butikker landet over. Det er Danske Bank, der står bag MobilePay, og der er blevet arbejdet aktivt på at udvikle tjenesten i detailhandlen siden lanceringen, og denne udvikling fortsætter.
Der er endnu ikke fastlagt en ankomst for det californiske tjenestes ankomst til Danmark, men Jesper Nielsen, som er forretningsudviklingschef hos Danske Bank forventer at det sker snart, skriver Computerworld.dk.
Han er positiv omkring Apple Pay, og forventer at konkurrence på markedet vil øge brugervenligheden og skabe bedre kundeoplevelser. Men det er ikke alle steder i verden, at Apple Pay bliver modtaget så positivt. I Australien har bankerne krævet adgang til iPhones indbyggede NFC-chip, som i dag kun er tilgængelig for Apple.
En NFC-chip, (Near Field Communication), er en chip, som er indbygget i diverse mobile betalingsløsninger. Den overfører nødvendige betalingsdata trådløst, ligesom vi i dag kender det fra kontaktløs betaling med dankort. MobilePay har været nødsaget til selv at udvikle en hardware, netop fordi der ikke har været adgang til NFC-chippen i iPhonen. Løsningen blev de hvide firkantede bluetooth-enheder, som typisk sidder ved siden af dankortterminaler i butikker, hvor kontaktløs betaling kan benyttes.
Jesper Nielsen er enig med de australske banker om, at det det ville have været lettere med adgang til NFC-chippen, men mener omvendt, at det har været til fordel for Danske Bank. Fordelen har været, at de har været tvunget til at være nytænkende og kreative, og han mener, at det i sidste ende er en bedre løsning, fordi den ikke er afhængig af de traditionelle terminaler.
Danske Bank har altså både kontrol over den hardware som bliver brugt, og selve tjenesten.
Konkurrence mellem Apple Pay og bankerne
Jesper Nielsen ser Apple Pay som en konkurrent, på trods af, at Apple ikke mener, at bankerne skal se den nye løsning, som konkurrent. Jesper Nielsen udtaler, at han selvfølgelig helst ser, at Danske Banks kunder holder sig til Mobile Pay, som er Danske Banks løsning, men ønsker ikke at begrænse sine kunder, så de ikke kan få adgang til Apple Pay.
Besvær med at få succes på det danske marked
Det grundlæggende træk fra Apples side er, at få aftaler på plads med bankerne, udtaler Jesper Nielsen. Han forklarer yderligere, at Apple med stor sandsynlighed først vil sikre aftaler med den bank, med det største kundegrundlag, og derefter vil udvide til flere banker. Herudover påpeger han, at succesen også kræver en aftale med Nets, som er ansvarlig for driften af dankortet. Grunden hertil er, at det er Nets sikrer, at oplysninger og betalinger bliver behandlet korrekt. Yderligere kræver lanceringen på det danske marked, at Apple får en aftale i hus med terminalleverandørerne. Denne aftale skal have til formål at sikre, at NFC-oplysningerne bliver behandlet korrekt og sikkert fra mobilen til terminalen.
Apple Pay allerede mulig i Danmark
Henning N. Jensen, som er betalingsekspert og seniorpartner i PlusCon udtaler, at det i princippet allerede er muligt for nogle amerikanske og engelske turister at benytte Apple Pay i Danmark, fordi infrastrukturen overordnet set allerede er på plads. Det bliver derfor afgørende for Apple, at indgå aftaler med danske banker, for at opnå succes på det danske marked.
Han vurderer, at de danske banker, som vil indgå i samarbejde med Apple, skal forberede sig på, at betale et betydeligt beløb til Apple i form af en licens, som gør det muligt for bankerne at benytte Apple Pay. Herudover vil der formentlig være et gebyr, som skal betales til Apple hver gang en transaktion gennemføres. De præcise beløb kendes dog ikke.
Henning N. Jensen vurderer yderligere, at det med nuværende betingelser vil blive en udfordring for Apple, at indgå samarbejdsaftaler med danske banker. Hertil kommer, at Nets i øjeblikket er i gang med at udvikle mobile dankort, som vil gøre det muligt at betale med en smartphone-app, og såfremt det bliver en succes, bliver Apples chancer på det danske marked, endnu mindre.