Populære udbydere

ÆGTE FRI tale
5 stjerner
4,6/5 baseret på 1.403 Trustpilot anmeldelser
 • Ingen binding, ingen gebyrer

 • Nordens stærkeste netværk

 • Danmarks bedste kundeservice

Første måned til 0,-
5 stjerner
4,7/5 baseret på 1.136 Trustpilot anmeldelser
 • Gratis oprettelse

 • Ingen binding

 • Ingen gebyrer

Ekstra EU data!
4 stjerner
4,1/5 baseret på 21.865 Trustpilot anmeldelser
 • Ingen binding

 • Bedst til prisen

 • Virker i hele EU

Hvordan vælger jeg internet?

 • Indholdsfortegnelse

  4 punkter

 • Læsetid

  1 minutter

 • Siden er opdateret

  25/02-2024

Der findes i dag et hav af muligheder når det kommer til internet. Én ting er sikkert; du skal have adgang til det på den ene eller anden måde.
Der er rigtig mange spørgsmål man kan stille sig selv, når man skal vælge internet, både i forhold til hvilken type tilslutning og hvilken hastighed, der er fornuftig. Denne artikel vil handle om, hvad man skal overveje når man vælge internet.

Kabeltilslutning eller WiFi?

Når du skal vælge hvilken type af internet, du ønsker, bør du altid først og fremmest klarlægge hvad du har behov for. Er der flere i husstanden, som skal bruge internettet samtidigt?? Hvor stabil skal forbindelsen være?
Overordnet set findes der to muligheder til levering af internet, trådløst eller via kabler. Kabel-forbindelser er det, vi har kendt i længst tid, og giver også den mest stabile forbindelse.
Der er naturligvis både fordele og ulemper ved trådløst internet og internet via kabler. Når der bruges trådløst internet, WiFi, forstyrres forbindelsen lettere end gennem kabler, fordi forbindelsen går gennem luften. Herudover kan det trådløse netværk have svært ved at passere vægge eller andre fysiske forhold, hvilket også forringer signalet. Sidst skal det også nævnes, at såfremt signalet ikke er krypteret tilstrækkeligt, kan alle få adgang til det. Så hvis adgangen til internettet kun skal benyttes hjemme, giver bedst mulige forbindelsesmuligheder via kabeltilslutning.

Hvilken hastighed skal jeg så vælge?

Et andet vigtigt aspekt er valg af hastighed. Her skal du overveje dine brugsvaner; er der flere, der skal bruge nettet samtidigt, bruger du til at tjekke mails en gang i mellem, eller bruger du dagligt til streaming?
En tommelfingerregel er, at for hver enhed, der skal være online samtidig, skal du bruge 2 Mbit. Det vil sige, at har du både en telefon, computer og et tablet som er online samtidigt, skal du minimum have 6 Mbit. Dette er nok til almindelig surf og spil på nettet, men skal du streame film fra din computer, skal du op og afsætte 6-8 Mbit pr. enhed. Vil du streame i full HD skal forbindelsen selv sagt være endnu bedre, og du kan med fordel vælge at afsætte 30 Mbit pr. enhed.
De typiske udbudte hastigheder er fra 2-100 Mbit, og i nedenstående vil der være en beskrivelse af, hvornår en hastighed er nok.
2 Mbit er svært at få fat i i dag, da de fleste udbydere minimum har 10 Mbit. 2 Mbit er nok til almindelig surf på nettet i form af nyheder, netbank og sociale medier. Skal du også se online videoer, skal du have en højere hastighed. 10 Mbit er som udgangspunkt nok når der er to-tre computere i brug samtidigt, dog ikke hvis de alle skal streame film i HD-kvalitet. Én computer kan se film i HD-kvalitet, mens andre kan surfe på Facebook eller lignende. 10 Mbit er som regel et godt valg til en familie, hvor ikke alle bruger deres enheder online samtidigt, eller til enkeltpersoner, som gerne vil have en nogenlunde hurtig og stabil forbindelse.
20 Mbit er den mest udbredte hastighed, og også den, udbyderne ofte satser på og kører kampagner på. 20 Mbit kan uden problemer sikre tre-fem computere online samtidigt, men kun to kan i udgangspunktet streame film samtidig. 20 Mbit er en fornuftig hastighed til familien, som har flere online brugere samtidig, men som ikke streamer fra flere enheder på én gang.
30 Mbit er fornuftigt til den lidt større familie, som er aktive brugere af internettet. Med 30 Mbit kan der være fire-seks enheder online samtidig, men forbindelsen forringes hvis mere end fire skal streame film samtidigt. 30 Mbit er også godt til den kræsne forbruger, som ikke gider bruge tid på at vente når der downloades større filer eller andet.
50 Mbit fås som regel kun med fibernet, men enkelte udbydere giver mulighed for 50 Mbit via kobberkabler. Med 50 Mbit kan du have syv-tolv computere online samtidig, men ikke alle kan streame i HD eller bedre kvalitet. Forbindelsen kan klare to-tre HD-streaminger samtidigt. 100 Mbit er til den meget kræsne forbruger, eller til mindre virksomheder. Der kan være ti-tredive computere online samtidigt, og forbindelsen downloader lynhurtigt filer. Kort sagt, er der ikke noget 100 Mbit ikke kan klare.
Du kan hente hjælp til det rigtige valg - enten bredbånd eller mobilt bredbånd på Internettjek.dk.

Populære udbydere

ÆGTE FRI tale
5 stjerner
4,6/5 baseret på 1.403 Trustpilot anmeldelser
 • Ingen binding, ingen gebyrer

 • Nordens stærkeste netværk

 • Danmarks bedste kundeservice

Første måned til 0,-
5 stjerner
4,7/5 baseret på 1.136 Trustpilot anmeldelser
 • Gratis oprettelse

 • Ingen binding

 • Ingen gebyrer

Ekstra EU data!
4 stjerner
4,1/5 baseret på 21.865 Trustpilot anmeldelser
 • Ingen binding

 • Bedst til prisen

 • Virker i hele EU